Starten als zzp’er? Zo haal jij jouw eerste opdracht binnen

Starten als zzp’er

Het vinden van je eerste zzp opdrachten kent natuurlijk wat voorbereiding. Zorg er daarom voor dat de basis in orde is. En hoe doe je dat? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Zorg allereerst dat je vindbaar bent. Laat iedereen in je persoonlijke en zakelijke netwerk weten dat je beschikbaar bent voor het aannemen van opdrachten en maak eventueel gebruik van online marktplaatsen voor freelance werk.

Denk na over jouw bedrijf. Hoe wil je jezelf in de markt zetten? Wat doe je, en wie is je doelgroep? Hoe bereik je die doelgroep het beste? Het kan handig zijn dit letterlijk ‘op een rijtje’ te zetten voor jezelf.

Ook je cv is als ondernemer van belang. Je cv vormt je visitekaartje en zorgt ervoor dat je aan iedereen kunt laten zien wat jouw kennis, expertise en ervaring is. Wel zo handig dus! Hoe maak je nu het perfecte cv? Zorg ervoor dat je cv netjes is en vrij is van spelfouten. Vermijd irrelevante informatie. Je bijbaantje tijdens de middelbare school is niet echt relevant meer. Maak een cv dat passend is bij jouw sector en zorg voor een professionele uitstraling. Wanneer je opdrachten zoekt binnen de financiële sector, zal je cv er anders uitzien dan wanneer je werkt als freelance grafisch ontwerper. Zie je cv dus ook als een kans om je kennis en kunde tentoon te stellen.

Daarnaast is LinkedIn is een goed platform om in contact te komen met opdrachtgevers en collega-ondernemers. Een profiel op LinkedIn is in deze tijd onmisbaar. Zorg ervoor dat je profiel er netjes en professioneel uitziet. Hier gelden weer dezelfde regels als voor het cv: vermijd irrelevante of ongunstige informatie en zorg voor een professionele uitstraling.

Ten slotte kan het voorbereiden van een pitch kan gunstig zijn. Want waarom moet de opdrachtgever nu net jou inhuren? Maak dat duidelijk in een korte pitch. Zo sta je niet met je mond vol tanden wanneer je de vraag krijgt ‘Waarom moeten wij voor jou kiezen?’

Het intakegesprek

Eindelijk, je eerste intakegesprek! Erg spannend maar ook leuk. Bereid je gesprek goed voor. Dat haalt al veel zenuwen weg. Er zijn verschillende vragen die je namelijk kunt verwachten op zo’n gesprek. Wil je jezelf even voorstellen? Wat kun je toevoegen aan onze organisatie? Zorg ervoor dat je met goede argumenten komt, waar ze niet omheen kunnen. En wat wil jij weten? Vragen stellen laat zien dat je gemotiveerd bent en interesse toont in de organisatie waar je voor wil gaan freelancen.

Kleed en presenteer je netjes voor het gesprek. Een intakegesprek is vergelijkbaar met een sollicitatiegesprek. Dat heb je waarschijnlijk al eens vaker gedaan. Vind je dit soort gesprekken lastig? Oefen met een vakgenoot of een bekende. Practice makes perfect.

Netwerken

Netwerken is voor veel ondernemers dé manier om aan nieuwe opdrachtgevers te komen. Netwerken betekent niet meer dan het inzetten van jouw netwerk om zo zakenpartners te ontmoeten. Zorg dus dat je een goed netwerk opbouwt. Dit kun je in het echte leven doen, door congressen en events te bezoeken, vrienden en familie in je netwerk te betrekken, maar ook online. LinkedIn is een goede manier om te netwerken.

Gebruik Select.nl

Voor het vinden van jouw zzp opdracht kun je het platform Select.nl gebruiken. Wij werken samen met dit platform om de beste opdrachtgevers te koppelen aan passende zzp’ers. Dat maakt het vinden van passende zzp opdrachten nog makkelijker.

Starten als zzp’er? Zo haal jij jouw eerste opdracht binnen
Atos sluit overeenkomst met Blue Force Alliance voor werving professionals in veranderende IT-markt
Publicatie whitepaper
Verhuisbericht
HeadFirst Source Group: verdubbeling omzet, sterke impuls winstgevendheid