Modelovereenkomst Bovib goedgekeurd

dinsdag 13 december 2016

De modelovereenkomst van de Brancheorganisatie voor intermediairs en brokers (Bovib) is door de Belastingdienst goedgekeurd. Zolang opdrachtgevers en zelfstandigen volledig volgens deze overeenkomst werken, kunnen zij ‘risicovrij’ via een intermediair aan de slag en hoeft men zich geen zorgen te maken over naheffingen van de Belastingdienst.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) is door Staatssecretaris Wiebes op aanraden van de Commissie Boot opgeschort tot tenminste 1 januari 2018. Tot die tijd zal er geen handhaving op de wet plaatsvinden. Ondanks de opschorting van de wet heerst er nog veel onzekerheid onder opdrachtgevers en worden minder ZZP’ers ingehuurd. Desalniettemin willen de leden van de Bovib zich aan de wet houden en de Bovib geeft hier namens hen gehoor aan met deze modelovereenkomst.

Source gebruikt deze gedoogperiode om samen met u te schakelen naar een risicovrije situatie. De primaire modelovereenkomst tussen intermediair en professional die Source gebruikt, is de goedgekeurde modelovereenkomst van de Bovib. Deze overeenkomst is vanaf heden voor iedereen te downloaden. Dit modelcontract is de eerste algemene overeenkomst gericht op economische (on)afhankelijkheid en waarin gezagsverhouding en persoonlijke arbeid beschreven zijn. De Belastingdienst geeft in de begeleidende brief aan dat het werken volgens deze modelovereenkomst naar hun mening leidt tot werken buiten dienstbetrekking.

Naast de goedgekeurde modelovereenkomst van de Bovib biedt Source ook een eigen goedgekeurde modelovereenkomst aan. Waar de overeenkomst van de Bovib zich voornamelijk focust op economische (on)afhankelijkheid en gezagsverhouding en persoonlijke arbeid zijn beschreven, is de overeenkomst van Source beperkt tot de duur zoals in de branche gebruikelijk. Indien u zich niet kan vinden in het modelcontract van de Bovib, kunt u deze overeenkomst van Source overwegen.

Bekijk de goedgekeurde overeenkomsten

Iedere situatie is specifiek. Niet zeker welke overeenkomst u moet gebruiken? Neem contact op met onze specialisten van contractbeheer. Zij kunnen u van het beste advies voorzien.